איך לאחסן חלב אם

חלב אם

השאלות המטרידות והנפוצות סביב הפשרת חלב אם

ביום ממוצע, אני מקבלת בווטסאפ, באינסטגרם, בשער הגן ואפילו בתור בקופת חולים עשרות שאלות בנושא אחסון חלב אם. כמות הפלפולים בנושא חלב אם תמיד מזכירה לי חכמי חז”ל זקנים מתחבטים על חוקי כשרות. הסוגיות מורכבות ומסועפות ואני תמיד נדרשת לחרוץ גורלות- לפח? לאמבטיה? אולי עוד אפשר להציל? אם שאבתי את החלב, הכנסתי אותו למקרר, הוצאתי לפני שהוא התקרר אבל היה בכל זאת קצת קר ואז חיממתי שתי דקות אבל התחרטתי, מה דינו של החלב? ומה אם הרוק (ככל הנראה הרדיואקטיבי) של התינוק נגע בחלב, מה אז??

אם נשפוט לפי היחס של משרדי הבריאות והארגונים הבינלאומיים כגון הCDC לחלב אם היה אפשר להבין שזה נוזל עדין, שברירי ואפילו מסוכן. כאילו הוא יכול להזיק לתינוק באותה מידה שהוא יכול להועיל לו. ואיזה אמא תרצה להזיק לתינוק שלה? אז אנחנו משנסות מותניים ועושות דוקטורט באחסון חלב אם.

החדשות הטובות הן שמחקרים מראים בדיוק את ההפך. חלב אם הוא נוזל חזק, עמיד מאוד ואפילו, תוקפני. בקטע טוב. מחקרים מראים שיש פחות חיידקים בבקבוק חלב אם שישב על השיש כמה שעות מאשר היו בו כשנשאב. למה? מיליוני הנוגדנים בכל מיליליטר עשו את עבודתם והרגו את החיידקים. ההוראות של ארגוני הבריאות סובלות מחוסר ידע מחקרי בעיקר בגלל שאין מספיק מחקר על חלב אם. אני תמיד אוהבת להזכיר את העובדה שיש יותר מחקר על בעיות זקפה (בעיה של גברים) מאשר על חלב אם (משהו ששייך לעולם הנשים והילדים). וכן אני יודעת בלי זקפה לא היה למי לתת חלב אם, אבל עדיין…קצת איזון בבקשה.

מתוך חוסר המחקר החליטו להתייחס לחלב אם כמו שמתייחסים לבשר קפוא. אבל חלב אם ממש לא דומה לבשר הקפוא או לאף מזון שיש לנו במקרר או בפריזר. חלב אם הוא דבר חי! הוא יותר כמו רקמה שהתינוק סופג מאשר מזון שהתינוק מעכל. לכן גם העיכול כל כך מהיר ויעיל.

בואו ניגע בכמה סוגיות מרכזיות שחוסר ההבנה לגביהן גורם להמון חלב טוב להיזרק לפח.

מה עושים אם כל סטוק חלב האם שלי הפשיר?

אחד הדברים המבאסים זה כשהטכנולוגיה מאכזבת אותנו ובזמן הפסקת חשמל רנדומלית כל סטוק החלב ששאבנו בדם יזע ודמעות (מלא, מלא דמעות) מפשיר בבת אחת. החדשות הטובות הן שמחקרים מראים שאין יותר חיידקים בחלב שהוקפא, הופשר והוקפא מחדש מאשר בחלב טרי. ולכן אם הפשיר כל הסטוק, אפילו לחלוטין, את יכולה פשוט להקפיא אותו בחזרה. אין שום בעיה להשתמש בחלב הזה ועדיף שהתינוק יקבל אותו על פני פורמולה. אם אפשר, עדיף להחזיר אותו להקפאה מהר ככל הניתן ויש עדיפות לכך שיחזור להקפאה כשהוא עוד קר.
מסקנות המחקר תופסות גם לגבי שקית בודדת, אם הפשרת אותה בטעות ועברו כמה שעות מההפשרה את יכולה להקפיא בחזרה בהנחה שהתינוק לא התחיל לשתות מהחלב. 

כמה זמן ניתן לשמור חלב אם לאחר שהתינוק שתה ממנו?

זוכרת את הנוגדנים הטובים שבחלב האם? הם יתקפו גם את החיידקים ברוק של התינוקת שנכנסו לחלב, לא משנה כמה היא חמודה. בחלב של כל אמא יש נוגדנים שמתוכנתים להיכנס לפעולה ברגע שהם באים במגע עם הרוק של התינוק. הם נוצרו בדיוק עבור זה ולכך הוכשרו. לכן אפשר לשמור חלב אם שהתינוקת התחילה לשתות ממנו בערך עוד 4 שעות. למה דווקא 4 שעות? זה לא מבוסס על מחקר כלשהו אלא רק מההנחה של ארגוני הבריאות (המוזרה והבלתי מבוססת מחקרית בפני עצמה) שתינוקות יונקים אוכלים כל שלוש ארבע שעות. הם רצו להגיד שאפשר להשתמש בחלב הזה עד הארוחה הבאה של התינוק. בתכלס בטח אפשר גם יותר אבל אין לנו כרגע מחקר בנושא ולכן נלך עם הוראות ארגוני הבריאות. מה שכן חשוב מאוד זה לא להתבלבל עם הוראות לאחסון פורמולה (תמ”ל). זה אחד הדברים שגורמים לבזבוז הכי גדול של חלב אם. פורמולה צריך לזרוק עד שעה אחרי שהתינוק התחיל לשתות ממנה. למה ההבדל? כי בפורמולה אין נוגדנים, היא לא נוזל חי ולכן החיידקים מהפה של התינוק באמת מתרבים שם בקצב מהיר.

לכמה זמן ניתן לשמור חלב שחומם אך התינוק לא התחיל לשתות ממנו?

אם חיממת חלב והתינוק לא התחיל לשתות ממנו, את מוזמנת להחזיר אותו למקרר והתוקף שלו יישאר בדיוק אותו התוקף שהיה לםני החימום. חימום חוזר אמנם מוריד מעט את איכות החלב מבחינה תזונתית אך הוא כשלעצמו אינה סיבה מספיקה לזרוק את החלב. אם את רוצה להימנע מחימום חוזר ואת בטוחה שתשתמשי בחלב הזה בארוחה הבאה אז שמרי את החלב על השיש ואל תחזירי למקרר. 

האם ניתן לערבב חלב משאיבות בזמנים שונים ובטמפרטורה שונה?

מחקר חדש יחסית מראה שאין בעיה לערבב חלב שנשאב בזמנים שונים גם אם הטמפרטורה שלו שונה (קר עם חם). אין יותר חיידקים בחלב שאוחסן באופן הזה מחלב ששולב אחרי השוואת טמפרטורות. הכוונה היא שאפשר לאורך 24  שעות, לשאוב לתוך אותו בקבוק ולהחזיר אותו בכל פעם למקרר. אלו חדשות נפלאות עבור אימהות כי זה חוסך דקות יקרות של שטיפת הבקבוק. בנוסף, אם אמא הולכת לעבודה היא יכולה לאחסן את החלב מכמה שאיבות בבקבוק אחד ולהמשיך לשאוב לתוך אותו הבקבוק. למי שלא ניסה לשלב בין עבודה, טיפול בילדים גדולים, שאיבה וטיפול בתינוק זה אולי נראה מצחיק שצריך מחקר שלם כדי שאמא תוכל לחסוך כמה דקות אבל ההקלה הקטנה הזו יכולה לעשות הבדל ענק עבור אמא עמוסה ואפילו יכולה לעשות הבדל בין ייאוש לתקווה בעניין השאיבה.

לכמה זמן ניתן להשתמש בחלב שהופשר?

גם כאן אין ממש מחקר ראוי לשמו אבל הנחיית הארגונים השונים היא 24 שעות מרגע ההפשרה  המוחלטת. עניין ההפשרה המוחלטת יכול לתת לחלב שלך כמה שעות נוספות של תוקף אז שימי לב אליו. מתחילים לספור את ה 24 שעות מרגע שהחלב הפשיר לחלוטין וכבר אין בו גושי קרח.

הוראות לאחסון חלב אם

לשימושך הכנתי טבלה המבוססת על המלצות משרד הבריאות בנושא אחסון חלב אם. שימי לב שבטבלה מצוינים זמני אחסון אפשריים לעומת זמני אחסון מומלצים הסיבה לכך היא שנעשה הכל כדי לא לזרוק חלב אם ולכן אפילו שחלב עבר את משך האחסון המומלץ, נימנע עדיין מלזרוק אותו אם לא עבר משך האחסון האפשרי.  

טבלת אחסון חלב אם

טיפים נוספים לאחסון חלב אם

מומלץ להקפיא את החלב בכמויות קטנות יחסית כדי למנוע בזבוז. אז למשל תוכלי להקפיא מנות של 60 וגם מנות של 30 כשנדרשת תוספת אבל את לא רוצה להפשיר יותר מדי. בנוסף אפשר לחסוך מקום אם מקפיאים בשקיות אחסון חלב אם שמשכיבים אותן שטוחות אחת על השנייה בתוך קופסא בפריזר.

הנה הלינקים למחקרים שהוזכרו בכתבה:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23039396/

https://www.nature.com/articles/s41598-019-51130-y

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16183356/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17661557/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4556682/

תמונה של מיה דובינסקי

מיה דובינסקי

מיה דובינסקי יועצת הנקה IBCLC ויועצת שינה בגישה הולסטית, מייסדת milkcare מוצרים מהטבע לאימהות מניקות, מנהלת אתר lehanik.com ובלוגרית. אני קמה בבוקר כדי ללוות הורים במסע ההורות הצעירה. אני מאמינה בהורות בגישה אבולוציונית כפי שילדים גדלו במליוני השנים האחרונות, בדרך שמתאימה ביותר לצרכים העמוקים של ילדים.

שתפו אותנו במחשבות שלכם

קצת עליי

מיה דובינסקי יועצת הנקה IBCLC ויועצת שינה בגישה הולסטית, מייסדת milkcare מוצרים מהטבע לאימהות מניקות, מנהלת אתר lehanik.com ובלוגרית. אני קמה בבוקר כדי ללוות הורים במסע ההורות הצעירה. אני מאמינה בהורות בגישה אבולוציונית כפי שילדים גדלו במליוני השנים האחרונות, בדרך שמתאימה ביותר לצרכים העמוקים של ילדים.

כתבות נוספות

מוזמנים לעקוב אחרינו

סרטון השבוע